Activiteiten rond de Reconstructie Tuin der Lusten

Het reconstructieproject biedt leek en kenner unieke mogelijkheden om dichter bij Bosch te komen.

Bijvoorbeeld door middel van

  • – korte groepsexcursies naar het drieluik in het Zwanenbroedershuis
  • – cultureel bedrijfsuitjes rond Jheronimus Bosch
  • – individuele atelierbezoeken in ‘s-Hertogenbosch
  • – werkbezoeken met demonstraties in mijn atelier aan huis
  • – boeiende presentaties op locatie naar keuze
  • – Jheronimus Bosch workshops 
  • – Jheronimus Bosch cursus

 

2016 in het jaar van Jheronimus Bosch met als absoluut hoogtepunt de grote overzichtstentoonstelling in het Noordbrabants Museum

Bij voorbaat al een succes, ondanks dat zijn bekendste meesterwerk daarbij helaas ontbreekt.

Door de ontelbare enthousiaste reacties op mijn initiatief om in 2016 de Tuin der Lusten toch ook in ‘s-Hertogenbosch te kunnen bewonderen, is mijn idee uitgegroeid tot een ambitieus reconstructieproject dat volledig ‘self-supporting’ is. Na alle voorbereidingen hangt het welslagen ervan nu dus volledig af van de publieke belangstelling voor bovenstaande activiteiten. Alle reacties tot dusver zijn veelbelovend en dus ook hoopgevend.

 

Reconstructie-Tuin-der-Lusten-2016-flyer copy

klik op deze folder voor een vergroot leesbaar exemplaar

 

 

– Korte groepsexcursie naar het drieluik in het Zwanenbroedershuis

zwanenbroedershuis-met-baniOp afspraak kunnen groepen tot maximaal 25 personen voor een bijzondere excursie terecht in het Zwanenbroedershuis waar het reconstructieproject wordt voltooid. Bij deze excursie wordt uitgegaan van een persoonlijke presentatie van een uur (korter of langer in overleg) waarbij volop vragen kunnen worden gesteld. Bij grotere groepen is het vrij eenvoudig deze op te delen in meerdere groepen die bij toerbeurt het drieluik bezoeken, terwijl anderen in de naaste omgeving van het Zwanenbroedershuis bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Sint-Jan of het Jheronimus Bosch Art Center, of zich te goed doen aan koffie of thee met een overbekende Bossche Bol.

 

– Cultureel bedrijfsuitje rond Jheronimus Bosch

Net als bij bovenstaande excursies geldt hierbij een bezoek van ruim een uur aan het drieluik in het Zwanenbroedershuis, waarbij vooraf een combinatie met overige mogelijkheden wordt afgesproken. Ook een wonderlijke klim of een rondleiding in het Zwanenbroedershuis door de Kring Vrienden is hierbij zeker een aanrader.

 

– Individuele atelierbezoeken in ‘s-Hertogenbosch

In goed overleg met de beheerder van het Zwanenbroedershuis en met andere gebruikers zullen er gedurende 2016 op gezette dagen en tijden openstellingen zijn voor individuele bezoekers. Vanzelfsprekend zullen we op zo kort mogelijke termijn deze gegevens hier opnemen en via social-media promoten. Ook hierbij dient te worden opgemerkt dat maximaal 25 personen per sessie binnen kunnen. Als het nodig mocht zijn zullen we daarbij werken op basis van aanmelding. Wordt vervolgd.

 

– Werkbezoeken met demonstraties in mijn atelier aan huis

zelfverfwrijvenHoewel het drieluik zelf voor voltooiing is opgesteld in het Zwanenbroedershuis, biedt mijn atelierruimte aan huis altijd nog de mogelijkheid om uitgebreid in te gaan op Jheronimus Bosch, zijn wereld en werk, het project en wat hierbij verder voor bezoekers relevant kan zijn. Aan de hand van eerdere studiepanelen, demonstratiematerialen en vele afbeeldingen wordt Bosch op boeiende wijze tot leven gebracht. Mogelijke duur van minimaal een uur tot een of meer dagdelen, voor groepen tot maximaal 30 personen.

 

– Boeiend presentatie op locatie naar keuze.

Met studiepanelen, demonstratiematerialen en relevante afbeeldingen kan ook op uw eigen locatie of een locatie naar keuze de wereld van Jheronimus Bosch op bijzondere wijze beleefd worden. Nagenoeg onbeperkte mogelijkheden, in overleg.

 

– Jheronimus Bosch workshop

detail-vogelsTdL-JBmasterclassVerder is het mogelijk om in mijn atelier aan huis deel te nemen aan een 1 en/of 2 daagse exclusieve Jheronimus Bosch workshop. Deze is bestemd voor groepen van minimaal 8 tot maximaal 12 deelnemers. Natuurlijk zal hiervoor individueel kunnen worden ingeschreven. Meer informatie volgt op korte termijn.

 

– Jheronimus Bosch cursus

Bij voldoende belangstelling zal er ook dit jaar weer een complete Jheronimus Bosch cursus worden verzorgd. Deze beslaat 10 dagdelen, welke op korte termijn zullen worden bekendgemaakt. Ook deze cursus biedt plaats voor 8 tot 12 deelnemers.

 

 

Achtergrond

Beleef de Reconstructie Tuin der Lusten

Omdat een Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500 volgens mij ondenkbaar is zonder zijn bekendste meesterwerk, heb ik eind 2008 al het idee gelanceerd om dit te reconstrueren.

paradijs-schilderend-tbvweb copy

Niet zozeer om een verantwoorde kopie te kunnen tonen maar meer nog om bezoekers de ambachtelijke kant van Bosch te laten beleven, dus om ze kennis te laten nemen van zijn laat-middeleeuwse materialen en werkwijze.

Vandaar dat het drieluik gedurende het gehele Bosch-jaar tot in detail wordt uitgewerkt. Daartoe is het sinds eind 2015 opgesteld in het Zwanenbroedershuis.

Groepen kunnen er op afspraak terecht voor een boeiende beleving, waarbij alle facetten van Bosch en het werk belicht kunnen worden.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u handig gebruik maken van dit contactformulier.

DSC_2973-copy copy

Voor de ontvangst van individuele bezoekers wordt nog even met de beheerder en andere gebruikers overlegd wat praktisch haalbaar is, aangezien zowel elke vaste openstelling als elk incidenteel atelierbezoek toch ook dient te worden afgestemd op gebruik van het Zwanenbroedershuis door anderen. Bovendien is het gehele project, door zijn onafhankelijkheid, financieel afhankelijk van betalende bezoekers of donaties, waardoor atelierbezoek bij te weinig belangstelling helaas ondoenlijk is.

Daarover dus snel meer.buggerie

 

Door de voorbereiding zijn vanaf nu alle fasen al zichtbaar.

Op het Hellepaneel is gesso aangebracht waarop de compositie is geschetst. Het Middenpaneel bevat de compleet uitgewerkte ondertekening in tempera met daarover al een transparante imprimatura en lokaal een eerste kleurlaag. Het Paradijs (binnenkant linkerpaneel) is al ver gevorderd zodat men een goed beeld krijgt van het eindresultaat. Op de gesloten luiken is de grisaille links klaar, rechts in de voorlaatste fase.

Naast dit alles bieden extra buitenluiken een complementerend verhaal, vanaf historische materialen tot hedendaagse uitingen van de Tuin der Lusten.

 

Ook dit jaar bestaat de mogelijkheid bij mij thuis activiteiten te ontplooien, al naar gelang 2016 het zal toelaten. Onderstaand overzicht wordt dus mogelijk binnenkort aangepast.

 

 

***

 

 

Van uitgebreide Bosch’ arrangementen tot een avondje poseren tijdens de portretcursus. Graag vertel ik u alles over de mogelijkheden in en rond mijn atelier.

video-omroep-brabant

Bosch arrangementen

Georganiseerde ontvangsten voor het atelierbezoek of lezingen aan huis worden natuurlijk ‘aangekleed’ met koffie en thee. Ook kunnen de verschillende activiteiten rond Jeroen Bosch fantastisch worden gecombineerd en worden uitgebreid met een lunch op locatie. In het Zwanenbroedershuis behoren deze extra’s niet tot de mogelijkheden.

 

Aanleiding en uitgangspunt.  

Eind 2008 heb ik het project “Reconstructie van de Tuin der Lusten” opgestart.

Dit ambitieuze project rond het meesterwerk van Jeroen Bosch is aanvankelijk opgezet uit idealisme, maar krijgt gaandeweg steeds meer inhoud en waarden. Deze dragen op hun beurt bij aan de naamsbekendheid en realisatie van het beoogde reconstructie.

Sinds jaren bestudeer en onderzoek ik de manier van leven en werken van Jeroen Bosch. Deze uitgebreide voorbereidingen voor het project stellen mij in staat u daarbij te betrekken.

Hoe? Alle opgedane kennis en ervaring wordt gedeeld door middel van workshops en masterclasses. En er is meer.

Jeroen Bosch intrigeert. Hierdoor nemen ook bezoekers zonder enige schildertechnische kennis graag deel aan lezingenatelierbezoeken of stadswandelingen. Elke keer weer laat men zich met plezier meenemen in de boeiende wereld van Bosch.

Draag het project een warm hart toe en ‘like’/volg het op Facebook eenvoudig via deze link . Deelname aan activiteiten draagt bovendien indirect ook bij aan het welslagen van het project. Hierdoor kunnen we bij de festiviteiten rond de 500ste sterfdag van Jeroen Bosch, in 2016 in ‘s-Hertogenbosch, niet alleen een waardige Tuin der Lusten laten zien, maar ook de totstandkoming ervan.

Overige activiteiten

Lezingen en presentaties

In mijn atelier, onder de rook van ‘s-Hertogenbosch, of op locatie worden lezingen verzorgd die dankzij het uitgebreide documentatiemateriaal levendig en boeiend zijn voor ingewijde en leek. Mijn atelier is bijzonder goed bereikbaar en parkeerruimte is er voldoende (gratis natuurlijk).

In een inleidende lezing wordt het ontstaan en de betekenis van de stad ’s-Hertogenbosch uit de doeken gedaan, waarbij de komst van de familie van Aken een belangrijk onderdeel vormt. Deze lezing eindigt met het beleg van ’s-Hertogenbosch door Frederik Hendrik, waarbij belangrijk cultureel erfgoed voor de stad verloren ging.

Een uiterst gedetailleerde lezing toont het belang van reconstructies voor het vernieuwend werken met oude schildertechnieken in het algemeen. Daarnaast wordt in het bijzonder de voortgang en ervaringen van mijn project uit de doeken gedaan.

De lezingen worden altijd zoveel mogelijk afgestemd op de doelgroep.

 

Atelierbezoek

Bij het atelierbezoek wordt aan de hand van de historische materialen ingegaan op oude schildertechnieken, in het bijzonder die van Jeroen Bosch.

Demonstraties kunnen een onderdeel hiervan vormen, waarbij ook bezoekers in de gelegenheid worden gesteld om zelf verf te wrijven.

Meestal wordt een atelierbezoek gecombineerd met één of meer van de beschikbare lezingen.

 

Stadswandeling ‘s-Hertogenbosch

voor de individuele bezoeker is er een gratis versie van de stadswandeling

Al vele jaren leef en werk ik in en om de Bossche binnenstad. Ik durf daarom te zeggen dat ik haar aardig ken.

Het voortraject van het reconstructie-project heeft mij nog een betere kijk gegeven op dit historische deel van ’s-Hertogenbosch. Daarbij ben ik toch nog vaak aangenaam verrast.

Laat mij ook u verrassen!

Graag neem ik bezoekers mee op een twee uur durende wandeling, waarbij ik vertel over de diverse herinneringen aan Jeroen Bosch.

Twee uur te lang voor u? Dan maken we een kleinere ronde van één uur.

 

Natuurlijk gids ik op deze manier groepen met alle plezier door de stad. Maar ook de individuele bezoeker ben ik graag van dienst. ‘s-Hertogenbosch is per slot van rekening niet voor niets de meest gastvrije stad van Nederland.

Als u de stadswandeling individueel wilt lopen, kan dat met mijn ‘mobiele gids’. Tenminste als u de beschikking heeft over een mobiele telefoon met internet. Vraag de hiernaast afgebeelde folder aan.

 

Deze stadswandeling via internet wordt op dit moment nog vervolmaakt. Begin september is hij klaar. Als het goed is kunt u vanaf dat moment de folder ook ophalen bij enkele adressen in ‘s-Hertogenbosch. De adressen zullen aansluitend hier worden vermeld.

N.B. deze mobiele stadswandeling voor individuele bezoekers is GRATIS.

Natuurlijk mist u dan mijn persoonlijke verhaal. Maar als de verleiding van een terras, winkel of museum op de route u dan te groot wordt kunt u daar alle tijd voor nemen, neem ik aan. 😉

 

Meer weten?

Stuur een berichtje m.b.v. het contactformulier om een afspraak te maken of om specifieke informatie te krijgen.

Bellen kan natuurlijk ook: 073 – 594 25 11 .