‘Varen met Vincent’ is een initiatief dat bewijst dat de titel van een liedje van Iris Penning de spijker op z’n kop slaat. 

 

Charles de Mooij, directeur Noordbrabants Museum met 'Spittende boerin' van Vincent van Gogh, olieverf op doek, 50,5 x 38,5 cm, 1885

Charles de Mooij, directeur Noordbrabants Museum met ‘Spittende boerin’ van Vincent van Gogh, olieverf op doek, 50,5 x 38,5 cm, 1885

In mijn eigen atelier wacht, al vanaf kort na de opening van het Noordbrabants Museum, een paneel van 100 x 122 cm op de eerste verflagen.

Met dit beoogde portret haal ik Vincent van Gogh, bij wijze van spreken uit de handen van Charles de Mooij, op mijn manier naar de 21e eeuw, in het kader van mijn serie Brabants Volk.

De compositie is klaar maar wacht, met name door alle beslommeringen en voorbereidingen rond de Reconstructie Tuin der Lusten, nog steeds geduldig op uitwerking.

Het vol overgave en inspiratie beschilderen komt weer een stap dichterbij nu Vincent van Gogh met alle belangstelling vanwege zijn 125e sterfjaar ook weer uitgebreid mijn aandacht heeft. Kwestie van tijd, dus.

 

Daar hoeft u niet op te wachten. Beleef Vincent binnenkort in het Noordbrabants Museum; in het Van Gogh Paviljoen! Geniet ook hier en nu al even van zijn aandeel in het Verhaal van Brabant.  … daar zie ik dan toch ook weer Jheronimus Bosch voorbijkomen…;  hoewel Brabant bijzonder groot(s) is, is de wereld soms zo klein 😉

 

Waar werelden samenkomen

boot

belevingstocht op de scheidslijn tussen inspirerend platteland en historische binnenstad met waardevolle museumschatten zoals Van Gogh’s spittende boerin

Aan de hand van hedendaagse gedichten en songteksten blijkt ook ‘Varen met Vincent’, Van Gogh op originele wijze naar het nu te halen.

Dit lovenswaardige initiatief beleefde 22 mei zijn première, met dank aan Marcel Linssen, organisator achter Dichtslamrap uit Boxtel, en Nicky Sanders van ‘Vestingvaren‘.

Vanaf nu zijn de belevingstochten tussen boerenland en vestingstad te reserveren via vaarmetvangogh.nl

 

Van Gogh beleven lukt perfect dankzij goede geluidsopnamen van de diverse teksten. Gedragen op de stilte van het water komen ze optimaal tot hun recht.

 

Loren Brouwers

Loren Brouwers

Door mijn inbreng achter de schermen mocht ik deel uitmaken van de voor de première genodigde groep. Hierdoor had ik als gast dus het voorrecht aanwezig te zijn bij deze unieke eenmalige live optredens van de deelnemende kunstenaars.

 

Marco Martens

Marco Martens

 

 

Om hopelijk ook u een goede eerste indruk van de tocht te geven, stel ik ze hierbij graag kort even aan u voor.

 

De dichters Loren Brouwers (‘s-Bosch/Nijmegen), Jee Kast (Brussel), Marco Martens (Rotterdam) en zangeres (singer/songwriter) Iris Penning (Eindhoven). Allen met nieuwe eigen teksten zorgen ze voor een boeiend geheel dat ook als bundel beschikbaar is.

 

Jee Kast

Jee Kast

Hopelijk kan ik hier binnenkort verwijzen naar een compilatie van gemaakte videoshots, waarbij u dan ook geluidsfragmenten kunt horen van de fantastische teksten die Vincent echt tot leven brengen.

Zie hier alvast een sneakpreview met fragment “Vincent leeft” van Iris.

Iris Penning

Iris Penning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

toost op het succes (foto Cor Swanenberg)

toost op het succes (foto Cor Swanenberg)

 

Na afloop hebben kunstenaars en gasten met de schippers en organisatoren een toost uitgebracht op de leuke belevenis.

 

Voor de in- en aanleiding:

« »

Meer artikelen over: Algemeen Nieuws