Graag wil ik jullie het misselijkmakende gevoel van een ‘achtbaan van ups en downs’ besparen.

Daarom eerst kort even het ziekteverloop en daarna voor wie wil iets ruimer aandacht voor de positieve werking van de waardevolle pluspunten van afgelopen overvolle weken, waarbij ik o.a. een paar gezellige verjaardagen en familiedag gemakshalve achterwege laat.

 

Een samenvatting van het ziekteproces

Na 4 maanden onrust, 2 ontstekingen en bijbehorende ziekenhuisopnamen, 1 op 13 mei geplaatste en op 21 juli weer verwijderde drain, 1 ‘endo-echo’ via een volle maag naar de galweg, 3 endoscopieën om telkens een (nieuwe) stent aan te brengen en daarbij via ’n ‘brush’ cellen voor onderzoek af te nemen, 2 puncties om weefsel voor onderzoek af te nemen, 4 CT-scans waarvan de laatste afgelopen donderdag is gemaakt om de ontwikkelingen vast te stellen, een flink aantal infuusnaalden met een veelvoud aan insteekpogingen vanwege mijn rollende aderen, ontelbare bloedprikken, veelvuldig overleg en diverse ‘buikpijn bezorgende’ frustraties, heb ik vanmiddag een 1e gesprek met een oncoloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Daarna mag ik beslissen nog wel of toch geen gebruik te maken van een mogelijke chemokuur (zie voetnoot 1). Gelukkig is mijn energie weer wat toegenomen. Daartegenover staat het feit dat lichamelijke klachten ook steeds meer toenemen en de tijd in mijn nadeel verstrijkt. Dilemma dus. Daarom kijk ik nu met jullie graag even naar de lichtpuntjes die deze tijd toch nog kleur geven en mij op de been houden.

 

Vele blijken van medeleven2016-07-29 11

Nog steeds ontvang ik leuke kaartjes (meestal met), bemoedigende woorden, opbeurende berichtjes via internet, presentjes en prachtige bloemen.

Bovendien waardeer ik de vele kaarsjes die waar dan ook voor mij zijn en worden opgestoken. (daar waar velen in Zijn naam ….voor mij….)

Wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar het zijn sowieso mentale opstekers, die stuk voor stuk positief bijdragen aan mijn gemoedstoestand, mijn daarmee gepaard gaande doorzettingsvermogen en de kwaliteit van deze levensfase. Daarvoor kan ik helaas onmogelijk iedereen afdoende bedanken.

 

Zinvol bezig zijn

Als volgens de medische wereld je ‘dagen geteld’ lijken, is elke welbestede dag zinvol.  Een goed gesprek kan een dag al heel wat zin geven. Welbesteed is hij in mijn ogen als ik een dag ook even kan schilderen. Al lukt dat hooguit een uurtje; het geeft die dag letterlijk en figuurlijk kleur en is voor mij een welkome bemoediging.

Reconstructie Tuin der Lusten

2016-07-13 09.22.06

Langzamerhand vordert het linker zijpaneel van mijn drieluik, dat voor de gelegenheid vanuit het Zwanenbroedershuis in mijn huiskamer is gezet.

Als mij de tijd en kracht gegeven worden, hoop ik dat het in september klaar is en terug kan naar de unieke plek in het Bossche Zwanenbroedershuis.

 

 

Diever en Dinther

Diever en Dinther

Opdracht afgewerkt

Afgelopen week heb ik tussentijds twee in opdracht geschilderde portretjes uit 2015, zoals gebruikelijk na een jaar, voorzien van de gewenste vernislagen.

In de prachtige handgemaakte lijsten van Boselie van Boekel komen ze optimaal tot hun recht. Inmiddels zijn ze terug bij hun troste eigenaar.

 

 

Bijzonder boeiend overleg Bosch’ broeders

DSC_5516a

Tussen alle beslommeringen door had ik het geluk bezoek te mogen ontvangen van drie oprechte “brothers in arms”; Dr. Lucas van Dijck, Dr. Eric de Bruyn en Drs. Ben Hartman.

We hebben de beschikbare tijd optimaal benut met filosoferen over nieuwe ontdekkingen en de daarmee gepaard gaande vragen. Jheronimus boeide ons al heel lang vóór 2016, verrast ons nog regelmatig en blijft dat zomogelijk ook nog lang na dit ene jaar doen.

luitspeler

detail-mensen-bol-vijver

mesteken

 

 

 

 

 

Ben: “Er blijkt ook nog een luitspeler op de doedelzak boven de ‘boommens’ te zitten. Wat zou daarvan de betekenis kunnen zijn?”

Eric: “De vrouw hiernaast heeft een vraag bij me opgeroepen. In het Escorial heb ik het detail nog eens nauwkeurig kunnen bestuderen op de geweven kopie van de Tuin der Lusten. Wat is het volgens jullie?”

Henk: “Als ik het gehele drieluik overzie, roept dit tafereel hiernaast een wel heel bijzondere verklaring bij me op. Ik zie een relatie met een menselijke figuur onder op het middenpaneel, met de ‘boommens’ op het Hellepaneel en mogelijk met Jheronimus Bosch zelf. Wat denken jullie ervan?”

Lucas: “Wat kunnen de messen die Bosch heeft geschilderd ons vertellen over de werken. Bovendien vertonen de messen een bijzondere overeenkomst. Wat kan de reden of gedachte daarachter zijn?”

 

Voor mogelijke antwoorden of meer informatie verwijs ik iedereen graag naar www.jeroenboschplaza.nl

 

 

Nog één keer aan ’t altaar

misdienen16-7Op 16 juli heb ik de kans gekregen om 54 jaar trouwe dienst nog één keer in ‘praktijk’ te brengen.

Voor een feestelijke gelegenheid waren alle misdienaars en acolieten opgeroepen aanwezig te zijn bij een H.Mis met pastor van Beurden, die binnenkort hopelijk heel lang en gezond van een welverdiende rust gaat genieten. Gelukkig blijft hij wel in onze parochie wonen.

Natuurlijk hopen we in pastor Zimmerman een waardig opvolger te krijgen zodat Den Dungen de hechte leef- en geloofsgemeenschap blijft die ze al meer dan 600 jaar is.

 

 

Verjaardag

Vanaf vandaag heb ik er weer een jaartje bij. Ik vraag me niet meer af of er nog zullen volgen. Half april durfde ik slechts dagen vooruit te kijken, begin juli amper een maand. Nadat half juli de stent weer is vervangen, voel ik me ‘goed’ en geniet ik van elke zinvolle dag. Soms wat meer, dan weer iets minder. Maar steeds opgewekt beseffende dat een kleinigheid het verschil kan maken. Ondanks alle ellende besef ik dat ik niet in de put moet, integendeel; ik put moed uit al wat kan.

DSC_5558aDus ook uit de kans om een mijn verjaardag nog te vieren. Een reden te meer om familie en vrienden ‘gewoon’ uit te nodigen. Door de omstandigheden niet voor vandaag. Gistermiddag hebben we er het glas op geheven. Het was gezellig en ik heb weer genoten.

In totaal tegen de 50 gasten en dus ook lawaai genoeg. Anders zou ik, net als vroeger, op de achtergrond graag muziek horen. Te beginnen met The Beatles; When I’m sixty-four. Wat zeker niet zou mogen ontbreken is het nummer van de Rolling Stones dat nou al een tijdje door mijn hoofd speelt: “This could be the last time” (let wel; could be!).

2016-08-01 11.07.21Niet negatief?     Integendeel!!!     Nu ik leef in het volle besef hoe eindig alles is, beleef ik elke gebeurtenis en ontmoeting juist optimaal en positief. (als ik elke ontmoeting dan ook nog iets kan meegeven van “ik weet iets goeds van jou” voel ik me beter, iets wat me nog niet altijd lukt, maar wel steeds vaker; fantastisch toch!)

Ik kijk nu voldaan terug op een gezellige middag en koester de mooie woorden waarin een beste vriend onze leuke herinneringen heeft weergegeven.

 

UitvaartJheronimus_Bosch-paarseachtergrond8-259x300

Niemand weet wanneer Jheronimus Bosch is overleden. Wel weten we dankzij de boeken van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap dat het op 9 augustus aanstaande precies 500 jaar geleden is dat hij in of vanuit de Sint-Jan werd begraven.

Op 7 augustus wordt daar passend aandacht aan geschonken. Te beginnen met een Requiemmis in de Sint-Jan. De Cappella Pratensis zal deze opluisteren. In de tuinkamer van het Zwanenbroedershuis, waar mijn tijdelijk atelier is ingericht, ‘houden zij kantoor’, waardoor ik ‘meer binding’ met deze uitzonderlijke zanggroep heb gekregen.

Doorgaan, gewoon doorgaan!

Lang heb ik eraan gedacht, maar nu ga ik er vanuit zelfs die 9e augustus, 500 jaar later, niet met Jheronimus gemeen te zullen hebben. Ik ben slechts een ambachtsman en verder heb ik als volger weinig overeenkomsten met Bosch zelf.

Voorzichtig kijk ik steeds verder, wellicht tegen beter weten in, en hoop ik zelfs mijn drieluik nog eigenhandig te kunnen voltooien. Wat medici ook zeggen of denken; ik hoop en vertrouw erop dat Hogere Machten* er ook zo over denken. Met het linkerpaneel lig ik vooralsnog op mijn aangepaste schema. Dus hopelijk …

In ieder geval; graag nog eens tot ziens en nogmaals allemaal hartelijk dank!

Henk

 

voetnoot 1)

*(in deze moeilijke tijd met veel anders en niet gelovigen wil ik niemand voor het hoofd stoten of beïnvloeden, maar ik lees hier zelf natuurlijk Onze Lieve Heer!)

 

« »

Meer artikelen over: Tuin der Lusten